Jeg har været i Berlingskes arkiver for at læse aviser fra april 1864.
Indrømmet, jeg havde sat næsen op efter børsberetninger om aktier i frit fald, panik og angst blandt investorerne.
Det var trods alt måneden, hvor Dybbøl blev stormet, Sønderborg stod i flammer og krigskatastrofen måtte stå klart for enhver.
Men jeg fandt noget andet. Et fuldstændig søvndysende stillestående marked. Med andre ord: Hvis du synes serien 1864 er kedelig, så skal du bare se aktierne på den tid …
Jeg har samlet klip fra Berlingske fra dagen, hvor bombardementet af Dybbøl indledes og frem til til tyskernes sejrsparade små tre uger senere.
*
2. april
Krigen: Tyskerne sætter ind med intensivt bombardement.
Aktierne: “Stemningen på børsen er vedvarende god og priserne faste. Omsætningen ikke af nogen betydning.”
4. april
Aktierne: “Fonds og aktier vedvarende faste til omtrent uforandrede priser.”
5. april
Aktierne: “Fonds og aktiekurser uforandrede, vexelkurserne og diskontoen ligeledes.”
6. april
Aktierne: “Fondsbørsen uden nogen som helst forandring.”
7. april
Aktierne: “Privatbanken vare i dag højere end i går, dog sluttede den noget flovere. Andre effekter uden nogen forandring.”
8. april
Aktierne: “Fonds- og aktiepriserne omtrent som i går.”
9. april
Krigen: Den danske overgeneral Gerlach anmoder indtrængende den danske regering om tilladelse til en tilbagetrækning fra Dybbøl til Als. Regeringen svarer først to dage senere. Stillingen skal holdes for enhver pris.
Aktierne: “Fondsbørsen uforandret og stille.”
11. april
Aktierne: “På fondsbørsen ingen forandring”
12. april
Aktierne: “På fondsbørsen kun ringe omsætning og kun lille forandring i priserne. Vexelkursen og diskonto uden forandring.”
13. april
Aktierne: “Fondsmarkedet uforandret”
14. april
Aktierne: “Fonds- og aktiepriserne uforandrede.”
15. april
Aktierne: “Fonds- og aktiepriserne vedvarende uden forandring. Vexelkurserne og diskonstoen ligeså.”
17. april
Aktierne: “Forretningen i fondsmarkedet har ligesom i deforegående uger indskrænket dsig til det nødvendigste og kurserne er forblevet uforandrede.”
18. april
Krigen: Preusserne indleder et massivt bombardement af Dybbøl fra klokken 04 om natten, til klokken 10, hvor et øjebliks stilhed afløses af stormen på skanse 1-6. i alt affyres der næsten 8000 granater i løbet af det 6 timer lange bombardement.
19. april
Krigen: Der indgås våbenhvile fra kl 12-19 så de sårede kan reddes, og de døde kan begraves. Mange danskere begraves i massegrave Dybbøl Banke. I alt mistede 379 danske soldater ifølge de officielle tal livet.
Aktierne: “Fondsbørsen som de foregående dage, vexelkurserne og diskontoen uden forandring.”
20. april
Krigen: Fredsforhandlinger indledes i London
Aktierne: “Fonds- og aktiekurserne omtrent som i går, enkelte sorter lidt højere.”
21. april
Krigen: Preusserne fejrer sejren med en stor sejrsparade mellem Gråsten og Adsbøl foran kong Wilhelm. Det anslås at 20.000 mand marcherer forbi kongen.
Aktierne: “Fonds- aktier begjærte, tildels lidt højere. Omsætningen navnlig uden for noteringen uden betydning.”
*
Jeg har som skrevet udelukkende kigget på børsberetningerne fra april måned. Måske faldt aktierne brat tidligere under optrækket til krigen, måske kom reaktionen med forsinkelse? Der findes – så vidt jeg ved – ikke noget historisk indeks, der går så langt tilbage, at der er enkle måder at finde svar på. Men vi kan da konstatere, at dag-til-dag-spekulanterne ikke fyldte meget på markedet i København dengang.
Et hint om, at markederne ikke mærkede det store til krigen finder man i Dansk Pengehistorie og den her tabel, der viser at den samlede aktiekapital ikke veg fra den langsomt stigende kurve i 1864. Som en bekendt har bemærket ude på de sociale medier, alt var som bekendt bedre i gamle dage – også investorernes nerver.
Tidslinjen over krigen i april 1864 har jeg lånt fra kollega Nikolaj Ingemann, se den fulde version her